Inovativní metody v péči o seniory

1.ledna 2022  |   Projekty realizované školou  |   Mgr. Milan Oravec  |  


Střední škola, Kralovice, nám. Osvobození 32 realizovala projekt Inovativní metody v péči o seniory (číslo projektu: 2017-1-CZ01-KA102-035109), kterýbyl financován z Evropské unie prostřednictvím programu Erasmus+. Období realizace projektu: 01. 08. 2017 – 31. 07. 2018. Partnerem pro přípravu a administraci byla Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje.

Realizace projektu reagovala na základní celoevropský problém, kterým je stárnutí obyvatelstva a skutečnost, že praxe jednotlivých členských zemí na poli zajištění dlouhodobé péče o seniory se značně liší. Existuje zde tedy velký prostor pro výměnu ověřených přístupů a příkladů dobré praxe, ale zároveň potřeba reflektovat tyto změny v odborné přípravě pracovníků, kteří tyto služby budou poskytovat. V rámci projektu jsme se rozhodli zaměřit na srovnání českého a slovenského sociálního systému, které vycházejí ze shodných východisek, ale postupně se mezi nimi vyvinulo několik zásadních rozdílů.

Základní aktivitou projektu byla stáž 10 osob – 8 žákyň a 2 žáků oboru Sociální činnost (kód oboru 75-41-M/01), která se uskutečnila v termínu 22. 9. 2017 – 3. 10. 2017 v Domově seniorů Archa (DSA) v Bratislavě, což je zařízení, které se v rámci své praxe zabývá zaváděním inovativních metod v oblasti ošetřovatelství, zdravotních i sociálních služeb pro seniory. Během stáže žáci poznali odlišnou koncepci péče o seniory a vyzkoušeli si samostatnou práci v zahraničním zařízení. Hlavním cílem projektu bylo praktické vyzkoušení a přenos osvědčených metod a postupů z oblasti péče o seniory, se kterými se žáci setkali pouze v teoretické rovině, ale neměli možnost si je vyzkoušet v rámci praxe. Jedná se zejména o oblast tzv. kognitivní rehabilitace (paměťová terapie, orientace v prostoru a čase), bazální stimulace, reminiscence a smyslové aktivizace s využitím arteterapie, biblioterapie a muzikoterapie. Stáž tak napomohla profesnímu rozvoji zúčastněných žáků, ale promítla se rovněž do inovace výuky odborných předmětů ve škole.


Mohlo by vás zajímat

17
18.dubna 2024

Vzdělávací projekt TATRA DO ŠKOL

Kopřivnická automobilka chce pozitivně působit na mladé lidi, kteří uvažují o technickém vzdělání či technické obory vzdělání již studují, proto vytvořila vzdělávací projekt Tatra do škol.

Podstatou projektu je spolupráce mezi automobilkou, jednotlivými kraji a školami, které mají o projekt zájem. Vybraní žáci ze středních škol dostávají možnost během určeného období sestavit „svoji“ vlastní Tatru, která je následně uvedena do běžného provozu a slouží u krajských organizací. Žáci tak mají jedinečnou příležitost osobně poznat, jak se nákladní vozy vyrábějí, což je navíc umocněno skvělým pocitem, že výsledek jejich činnosti najde praktické uplatnění u krajské organizace údržby komunikací.

Partneři školy

Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera Logo partnera

Základní informace

Název školy:Střední škola, Kralovice, nám. Osvobození 32
Adresa:nám. Osvobození 32, Kralovice, 331 41
IČ:00077704
Ředitel školy:Mgr. Milan Oravec
E-mail:milan.oravec@sskralovice.cz
info@sskralovice.cz
Web:https://www.sskralovice.cz
ISDS:8v4jrfy
Zřizovatel:Plzeňský kraj